SMSGris logo

Risker med lån

Ett lån kan vara ett bra sätt att finansiera ett större inköp av något slag. Det kan handla om en bostad, ett fordon eller kanske en tvättmaskin. Det finns dock alltid risker med att låna pengar.

Höga räntor

Det är stor skillnad på olika typer av lån. Ett bolån där du använder din bostad som säkerhet är ett ganska billigt lån med förhållandevis låg ränta. I andra änden av skalan så finns SMS-lån. De har både hög ränta och höga avgifter. Om har för vana att ta SMS-lån för att finansiera dina inköp, så är det bara en tidsfråga innan du hamnar i ekonomisk knipa.

De allra största riskerna med lån är förknippade med just den här typen av dyra smålån. Det är väldigt enkelt att få lånen beviljade, du behöver inte svara på några frågor och du kan ha pengarna på kontot inom bara några timmar. Därför är det många som använder SMS-lån (eller snabblån som de också kallas) när pengarna börjar ta slut på kontot i slutet av månaden.

Vårt tips är att du undviker den här typen av lån i möjligaste mån. Det finns givetvis tillfällen då de är det enda tillgängliga alternativet, men tänk alltid efter en extra gång innan du tar ett SMS-lån. Se också till att du har möjlighet att snabbt betala tillbaka det.

Din livssituation kan förändras

När du tar ett lån så kanske du har en bra inkomst, vilket innebär att det inte är några problem att sköta inbetalningarna. Men du kan drabbas av exempelvis en sjukskrivning, vilket avsevärt minskar din disponibla inkomst. Därför bör du alltid ta lite extra höjd i din kalkyl och se till så att du kan hantera låneutgifterna även om din inkomst skulle minska.

Om du inte kan betala

De allra största kostnaderna uppstår om du inte kan betala dina månadsfakturor. Då blir det nämligen snabbt ganska dyrt. Först och främst tillkommer en påminnelseavgift, därefter inkassoavgift samtidigt som räntan bara tickar på. I förlängningen kan du få både betalningsanmärkningar och hamna hos Kronofogden. Det försämrar dina möjligheter att få lån i framtiden och kan även göra att det bli svårt att få exempelvis mobilabonnemang.

Du kan tappa kontrollen över din ekonomi

När du lånar så handlar du för pengar som du egentligen inte har. Det gör att det bli lite svårare att hålla koll på sin ekonomi. Ju fler lån du har desto svårare blir det. Den finns gott om exempel på människor som har hamnat i en ond ekonomisk karusell på grund av lån.

Hur gör jag för att undvika problem med lån

Det absolut viktigaste är att du vet hur ett lån fungerar. Du behöver inte på något sätt bli en expert, men du måste ha koll på hur ränta fungerar och vilka övriga kostnader som är förknippade med ett lån. Det är också bra om du förstår vad “effektiv ränta” är.

Det är också viktigt att du lånar till rätt saker. Om tvättmaskinen går sönder och du snabbt behöver en ny så kan det absolut vara motiverat att ta ett lån. Men att låna till nöjen, resor eller onlinespel är inte speciellt smart.

Om du får problem med att betala tillbaka på ett lån så är det väldigt viktigt att du omedelbart tar kontakt med långivaren. De har ju också ett intresse av att du ska kunna betala tillbaka din skuld, så de brukar vara ganska villiga att hjälpa till.

Ett lån ska alltid betalas tillbaka. Det enda du gör när du tar ett lån är att du skjuter upp dina utgifter till ett senare tillfälle. Det kan vara bra att tänka på!