Egen kreditupplysning
Alla som lånar ut pengar till konsumenter är skyldiga att ta en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån för att kontrollera om hen är kreditvärdig. Det vanligaste är att de använder sig av UC, men det finns även andra företag som levererar (i princip) samma tjänst. Du har säkert hör talas om exempelvis Creditsafe eller Bisnode.
Kreditupplysningen är ett mycket viktigt dokument. Det är det som till allra största delen ligger till grund för om din ansökan kommer att beviljas, och om den beviljas så baseras din ränta på uppgifterna i kreditupplysningen. Ju bättre ekonomi långivaren bedömer att du har, desto lägre ränta kan de erbjuda dig.
Om du vill se hur en kreditupplysning på dig ser ut hos UC så kan du använda dig av tjänsten Min UC. Du får betala en liten slant (29 kronor), men det tycker vi att det kan vara värt. Det finns även gratis alternativ, men de är ofta inte lika detaljerade som de kreditupplysningar du kan få via Min UC. Eftersom UC är den överlägset vanligaste kreditupplysningstjänsten bland långivarna så rekommenderar vi att du kollar hos dem.
Varför ska jag ta en kreditupplysning på mig själv?
Ja, det kan ju verka en smula konstigt att behöva fråga någon annan hur det står till med din egen personliga ekonomi. Men det kan faktiskt vara bra att få se vilken information som eventuella långivare kan se om dig.
Kreditupplysningen du tar på dig själv räknas givetvis inte som en “riktig” kreditupplysning och kommer inte att belasta dig själv på något sätt.
Om du har en eller flera betalningsanmärkningar så kan du se i din kreditupplysning exakt vilket datum dessa försvinner. Om du är på väg att ansöka om ett lån så kan det ibland vara smartare att vänta tills dina anmärkningar har försvunnit. Den kan ibland vara avgörande för om ditt lån blir beviljat eller inte.
Vilken information syns i en kreditupplysning?
Förutom dina grunduppgifter som namn, adress och bostadsort så syns det var du har haft för taxerad årsinkomst de två senaste åren. Det framgår också om du äger några fastigheter och i så fall hur stor andel av dem du äger. Vidare går det att se om du är gift och givetvis vad du har för skulder och krediter samt om du har några betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos Kronofogden. Det syns också hur många kreditupplysningar som har tagits på dig under det senaste året och exakt vilka som har gjort förfrågningar om dig.
En bra sak är att du kan se alla din aktiva krediter. Du kanske har ett gammalt kreditkort som du inte använder? Då kan det vara bra att avsluta det så att det försvinner från din kreditupplysning.
En betalningsanmärkning syns i din kreditupplysning i tre år, sedan försvinner den ur alla register. Betalningsanmärkningar gör det avsevärt mycket svårare för dig att få ett lån. Om du dessutom har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så är det i princip omöjligt.
Det finns ett annat sätt att få se en kreditupplysning på dig själv. Om du har Kivra eller någon annan elektronisk brevlåda så hamnar det en kopia där på alla kreditupplysningar som någon tar på dig. Logga in där och kolla om du hittar någon som är hyfsad aktuell. Då ser du exakt vilka uppgifter som kreditgivaren kunde se om just dig, och kanske kan du få en bra ledtråd till varför ditt lån inte blev beviljat. Det är faktiskt ganska spännande att titta igenom en kreditupplysning på sig själv. Även om det inte är några direkta nyheter för dig så är det ändå både kul och nyttigt att se det sammanställt.