SMSGris logo

Vad är smslån?

Ett SMS-lån är ett litet lån med kort återbetalningstid. Ofta handlar det om summor på 1000-10 000 kronor. Ett SMS-lån är ett lån utan säkerhet och långivaren bryr sig inte om vad du ska använda pengarna till. Eftersom lånen inte har någon säkerhet är räntan jämförelsevis väldigt hög.

Namnet SMS-lån kommer av att man tidigare ansökte om dessa lån via SMS. Man skickade helt enkelt sitt personnummer och summan man önskade låna i ett sms och så fick man pengarna på kontot. Innan SMS:ens tid så fanns det något som hette telefonlån.

Idag sker nästan alla “SMS-lån” online och signeras med Bank-ID, men namnet har levt kvar. En mer korrekt term är egentligen snabblån, vilket många också har gått över till att kalla det.

Vad karaktäriserar ett SMS-lån

Det som alla SMS-lån har gemensamt är att räntan är väldigt hög jämfört med andra typer av lån. Om ett bolån har en ränta på ca 1,5 procent, ett riktigt bra blancolån kanske har en ränta på ca 4 procent så är det inte ovanligt att ett SMS-lån har en ränta på uppemot 40 procent. Eftersom även avgifterna är höga kan den effektiva räntan ibland vara uppemot 1000 %. Idag måste de allra dyraste SMS-lånen vara märkta med en röd varningstriangel som indikerar att det handlar om en “högkostnadskredit”.

Ett SMS-lån kännetecknas också av att utbetalningen sker väldigt snabbt. Ofta kan du få pengarna på kontot redan samma dag och vissa kan till och med betala ut det under kvällar och helgdagar. Detta är nog en av de största anledningarna till att snabblån har blivit så populära.

En låneform med dåligt rykte

SMS-lån har väldigt dåligt rykte och till viss del med rätta. Eftersom det är väldigt lätt att få ett snabblån så är det många med dålig ekonomi som använder den här låneformen. Eftersom deras ekonomi är dålig redan från början så är det inte ovanligt att de får problem med att betala tillbaka. Många svenskar har därför fått sin ekonomi ruinerad på grund av dessa lån.

Det är också väldigt många ungdomar som hamnat i problem då de tagit SMS-lån. Ofta är det okunskap som är den stora orsaken. SMS-lånen är också väldigt tillgängliga och kraven för att lånet ska bli beviljat är väldigt låga.

Alla lån som riktar sig till konsumenter är reglerade i den så kallade Konsumentkreditlagen. Den ger dig bland annat två veckors ångerrätt. Lagen säger också att långivaren tydligt måste informera om alla kostnader och alla risker som är förknippade med lånet.

När kan ett SMS-lån vara bra?

Om du behöver låna en liten summa under en väldigt kort tid så kan ett SMS-lån ibland vara praktiskt. Du måste dock vara medveten om att det är en dyr kredit och att det är extremt viktigt att du har möjlighet att betala tillbaka hela summan i tid.

Man ska också komma ihåg att ett SMS-lån inte alltid är dyrt. Eftersom lånen ofta är på ganska små belopp så blir inte kostnaden så stor, trots att själva räntesatsen är väldigt hög. Om du lånar 2000 kr i 30 dagar till 30 procents ränta så blir kostnaden ofta “bara” några hundra. Den största delen av kostnaden består av fasta avgifter. Själva räntekostnaden är i detta exempel endast 50 kronor. Det är aviavgiften (ca 19-29 kronor), uppläggningskostnaden/startavgiften (t.ex. 199 kr) som gör att den effektiva räntan blir så hög.

Sammanfattning

Ett SMS-lån är ett lån...

  • på ett litet belopp,
  • med kort återbetalningstid,
  • hög ränta,
  • snabb utbetalning
  • och låga krav.

Ett SMS-lån kan vara bra vid vissa tillfällen, men har man möjlighet att få andra lån så är det att föredra. Om du ska ta ett SMS-lån så måste du förstå vilka risker de är förknippade med.