SMSGris logo

Vilka lånetyper finns det?

Det finns flera olika typer av lån, och alla lämpar sig för lite olika ändamål. Om du snabbt behöver ett tillskott på kontot så kan ett snabblån vara ett bra alternativ, medan det för mer långsiktiga krediter finns mer förmånliga låneformer att använda sig av. Många av lånetyperna kan ha flera olika namn, vilket gör att det ibland kan bli en smula förvirrande. Här gör vi ett försöka att reda ut vad de vanligaste lånetyperna innebär.

Snabblån/SMS-lån

Snabblån, eller SMS-lån som det ofta också benämns är en form av kortsiktig kredit utan säkerhet som lämpar sig allra bäst för små belopp som betalas tillbaka under en kort period. Räntan på den här typen av lån är ofta mycket hög, men om man använder dem på rätt sätt så blir ofta inte kostnaden speciellt hög.

De SMS-lån som har en ränta som är minst 30 procentenheter högre än Riksbankens referensränta måste i all marknadsföring vara märkt med en röd triangel. Det är symbolen för en högkostnadskredit.

Privatlån/Blancolån

Ett privatlån är ett lån som du tar på lite längre sikt än ett snabblån. Ett typiskt privatlån kan vara exempelvis ett billån som du betalar av på tre år. Räntan är betydligt lägre än på SMS-lån och sätts alltid individuellt beroende på hur god kreditvärdighet du har. Ju bättre ekonomi du har i övrigt, desto bättre ränta kan du få på ditt lån.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det är alltså inte knutet till ett specifikt köp, utan du kan egentligen använda pengarna till vad du vill. Långivaren kommer inte att ställa några frågor utan bara ta ställning till din ekonomiska situation när de väljer att bevilja eller avslå din låneansökan.

Samlingslån

Ett samlingslån (eller hopbakslån) är ett lån som du tar för att lösa dina befintliga lån. Syftet är att få ner räntan och skapa en bättre totalekonomi för dig. Framför allt om du har flera SMS-lån så kan det finnas stora pengar att spara på att ta ett samlingslån. Dessutom är det mycket smidigare att ha ett enda lån istället för flera små.

Även med samlingslån ska du vara uppmärksam på att en lång återbetalningstid kan göra att den långsiktiga kreditkostnaden blir väldigt dyr. Det gäller att hitta en bra balans mellan återbetalningstid och hur stor månadsbetalning du har möjlighet att göra.

Kontokrediter

En kontokredit är ett slags lån som hela tiden är levande. När pengarna på ditt konto är slut så börjar istället kontokrediten att användas. Du betalar bara ränta på den delen av din kredit som du utnyttjar. Själva kontokrediten kostar inget, så om du inte använder dig av ditt kreditutrymme så behöver du heller inte betala något.

Många tycker att en kontokredit är väldigt smidigt. Det fungerar som en slags budget som går att använda när pengarna är slut i slutet av månaden. När nya pengar kommer in så nollas krediten.

Bolån

Bolån är de lån där du kan få allra lägst ränta. Det beror till största delen på att du lämnar din bostad som säkerhet för lånet. Räntan på bolån är idag historiskt låg, och allt tyder på att den kommer att fortsätta vara det under åtminstone de kommande åren.

Innan du tar ett bolån kan du skaffa dig ett så kallat lånelöfte. Det är en diskussion du tar med din bank där ni kommer överens om hur mycket du maximalt får ta i bolån. Med det i ryggen kan du tryggt ge dig in i en budgivning.

För att få ett bolån måste du idag kunna bidra själv med minst 15 procent av köpesumman i kontantinsats. Det finns också ett amorteringskrav som innebär att du måste amortera på lånet om din belåningsgrad är hög.