SMSGris logo

Lån utan ränta

Finns det verkligen lån helt utan ränta? Ja, det finns faktiskt några olika sätt att få ett lån som inte har någon ränta överhuvudtaget. Det finns SMS-låneaktörer som erbjuder dig ditt första lån “gratis”, alltså utan ränta och avgifter. Det förutsätter dock att du betalar av hela skulden inom 14 dagar. Sedan börjar räntan ticka och avgifter tillkommer.

Tänk på att ett lån utan ränta inte nödvändigtvis är kostnadsfritt. Ofta tillkommer det avgifter och det är viktigt att du kollar upp det på förhand. Bara för att den nominella räntan är 0 procent, så betyder inte det att den effektiva räntan är 0 procent, eftersom den även tar hänsyn till de avgifter som är förknippade med ditt lån. Idag är det inte tillåtet att marknadsföra lån som “gratis” eftersom det anses missvisande.

En annan form av räntefritt lån är en kortkredit. Då kan du använda kreditutrymmet som finns på ditt kreditkort under hela månaden och om du betalar hela din skuld den efterföljande månaden så blir det helt räntefritt. Kan du inte betala hela fakturan så kan du alltid dela upp betalningen, men då tillkommer ränta och ofta också avgifter. Tänk på att det görs en kreditupplysning även när du skaffar dig ett kreditkort.

Ett annat sätt att få ett räntefritt lån är att ta ett valfritt SMS-lån och sedan betala tillbaka skulden i sin helhet inom den lagstadgade ångertiden som är 14 dagar. Då utgår ingen räntekostnad och du får en återbetalning på alla eventuella avgifter du har betalat.

Många butiker erbjuder även räntefria avbetalningsköp, vilket i praktiken är ett lån utan ränta. Ibland kan det vara av typen “Köp nu, betala om tre månader”, men det kan också vara så att du får dela upp ditt köp på ett antal avbetalningar. Var dock uppmärksam på eventuella avgifter i form av uppläggningsavgift, fakturaavgift och liknande.

Visar alla gratislån

Detta är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Loanstep

Effektiv ränta: 29.54 - 1177 %

Låna: 3000 - 25000 kr

Period: 5 - 24 mån

Läs mer

Ränteexempel: Ett lån taget 2021-05-06 med kreditbelopp på 5 500 kr till 38,4 % bunden kreditränta med en återbetalningstid på 5 månader, med fem avbetalningar om ca 1 792 kronor, totalt 3 000 kr förmedlingsavgifter och 60 kronor i aviavgifter, ger en effektiv ränta på totalt 1 051 % och ett sammanlagt belopp om 8 839 kr. Kreditförmedling sker i samarbete med Savelends peer to peer lending.